Bireysel Bankacılık | Bireysel Bankacılık Nedir?

Bireysel Bankacılık | Bireysel Bankacılık Nedir?

Bireysel Bankacılık – Finans sektörünün en önemli iş alanı olan bankacılık, paranın alışverişi ve muhafaza edilmesi gibi temel amaçlarla ortaya çıkmış bir sektördür.

Bankacılık Alanları

Bankalar, özel kişilerden büyük kurumlara kadar pek çok müşteri profiline hizmet sunmaktadır. Bu bankacılık hizmetleri finansal işlemler yapmak isteyen tüm müşterilere hitap ettiği için oldukça fazla çeşide sahiptir.

Bankacılık ürün ve hizmetlerinin kaliteli bir şekilde sunulabilmesi ve müşterilerin taleplerine yönelik olabilmesi için bankacılık organizasyonu çeşitli kollara ayrılmıştır.

Kurumsal bankacılık, Ticari bankacılık, KOBİ bankacılığı ve Bireysel bankacılık olmak üzere bankacılık faaliyetleri 4 farklı alanda ele alınabilir. Bu alanlardan en çok müşteriye sahip olansa bireysel bankacılıktır.

Bankaların kendi içerisinde özelleşmiş hizmet alanları, müşterilerin işlem hacimlerine göre farklılık göstermektedir. En çok işlem hacmi olan kurumsal bankacılıkken en az işlem hacmine sahip olansa bireysel bankacılıktır. Bu işlem hacmi, müşterilerin gerçekleştirdiği bankacılık işlemlerinin finansal boyutunu göstermektedir.

Bireysel Bankacılık Ürünleri

Bankalar için en az işlem hacmine sahip olsa da müşteri popülasyonu bakımından en yoğun bankacılık alanı olan bireysel bankacılık, özel kişilere pek çok ürün ve hizmet sunmaktadır.

  • Mevduat Hesapları
  • Kredili Mevduat Hesapları
  • Krediler
  • Kredi Kartları
  • Sigorta ve Bireysel Emeklilik
  • Senet İşlemleri
  • Otomatik Ödemeler
  • Fatura İşlemleri
  • Yatırım ve Döviz İşlemleri

gibi pek çok hizmeti bulunmaktadır. Listelenen bu hizmetler, gerçek müşteriler tarafından en çok talep edilen işlemlerdir. Banka şubelerinde bu işlemler sunulsa da gelişen teknoloji sayesinde dijital bankacılık vasıtasıyla artık bu bankacılık hizmetini almak oldukça kolaylaşmıştır. Bankaların mobil uygulamaları ve akıllı telefonlar aracılığı ile hesap açma/kapama, kredi başvurusu, kredi kartı limit değişikliği, havale ve eft gibi basit bankacılık işlemleri banka şubesine gitmeye gerek kalmadan gerçekleştirilebilir.

Bireysel bankacılık ürün ve hizmetleri, sadece finansal işlemlerle de sınırlı değildir. Pek çok banka, bireysel müşterilerine sigorta hizmeti de sunmaktadır. Bankacılığın kardeş sektörü olarak bilinen sigortacılık faaliyetleri, ürün ve hizmetlerinde en çok talep gören işlemlerden biri haline gelmiştir. Kişilerin paralarını muhafaza etme, ödeme yapma, yatırım yapma, kredi çekme, bireysel emeklilik sigortası yaptırma gibi bütün finansal işlemleri bireysel bankacılık faaliyetleri sayesinde gerçekleştirilir.

Bireysel Bankacılık Faaliyetleri

Bireysel bankacılık faaliyetleri, bankaların özel kişilere yönelik sunduğu hizmetlerden oluşmaktadır. Bu nedenle bu bankacılık alanı, sayı olarak en çok müşteriye hitap eden bankacılık alanıdır. Ürün ve hizmetleri banka şubelerinde sunulmaktadır. Söz konusu şubeler, bankanın müşteriyle direkt temasa geçtiği alanlardır. Bu nedenle banka şubeleri, bankanın müşteriye yansıttığı profilidir.

Bireysel bankacılık hizmetlerinin verildiği banka şubelerinde gişe memuru, bireysel müşteri temsilcisi, bireysel satış temsilcisi gibi pozisyonlarda çalışabilirsiniz.

Bireysel Bankacılık Gişe memuru banka şubelerinde fatura ödeme, para yatırma ve para çekme, otomatik ödeme talimatı alma gibi temel işlemlerinin yapılmasını sağlamaktadır.

Bireysel müşteri temsilcisi ise bireysel müşterilerin şikayetlerini ve taleplerini dinlemektedir. Müşterinin taleplerini ve şikayetlerini iyice analiz ederek bireysel müşteriye en uygun hizmetin sunulmasını sağlamaktadır.

Bireysel satış temsilcisinin temel görevi ise bankanın ürünlerinin satışını sağlamaktır. Satış temsilcisi, kredi kartları başta olmak üzere bankanın bireysel müşterilere sunduğu ürünlerin satışını sahada ve şubelerde gerçekleştirir.

Bu alanda söz konusu pozisyonlardan herhangi birinde kariyerinizi geliştirmek istiyorsanız eğer sosyal iletişim becerileriniz gelişmiş olmalı ve güler yüzlü olmalısınız. Müşteriyle direkt iletişim kuracağınız için profesyonel görünmeli ve rahat iletişim kurabilmelisiniz. Bankalar, bu alanda sık sık personel alımı yapmaktadır.

Diğer Makaleler

2025 Banka Sınavları Ne Zaman?

Banka sınavlarına hazırlanan adaylar için 2025 banka sınav tarihleri kritik bir öneme sahiptir. Özellikle büyük bankaların sınav takvimlerini erkenden öğrenmek, planlı bir çalışma süreci için gereklidir. İşte 2025 yılında başvurabileceğiniz banka sınavları: Öne Çıkan Banka Daha Fazla Oku

Bankacı Nasıl Olunur? Adım Adım Rehber!

Bankacı olmak, birçok kişi için prestijli ve geleceği parlak bir kariyer seçeneği olarak öne çıkıyor. Günümüzde hızla dijitalleşen iş dünyasında, bankacılık sektörü de teknolojiyle uyumlu şekilde gelişerek genç yetenekler için cazip bir alan haline gelmiştir. Daha Fazla Oku