Banka Müfettiş Yardımcılığı – Bankacılık sektörünün ülkemizde ve dünyadaki aktif büyüklüğü her geçen gün artmaktadır. Sağladığı istihdam açısından da önemli bir yere sahiptir.
Bankalar, mevduat kabul eden, fon fazlası olan müşterilerinden fon ihtiyacı olanlara destek sağlayan, sigortacılık ve menkul kıymet alım-satım gibi finansal konularda gerçek ve tüzel kişilere hizmet veren kuruluşlardır. Günümüz teknolojisi ve müşteri ihtiyaçları ile faaliyet alanları genişletmektedir. Gelişen teknoloji ve dijitalleşen bankacılık sektörü BBDK tarafından denetlenmektedir.
Ayrıca bankalar kendi içlerinde de banka müfettişleri ve müfettiş yardımcıları tarafından iç denetime tabidir.
Banka müfettiş yardımcısı nedir, nasıl olunur ve hangi özelliklere sahip olmalıdır gibi tüm detayları aşağıda yer alan yazımızda bulabilirsiniz.
Bu makalemde Banka müfettiş yardımcılığı, görevleri, başvuruları, sınavları hakkında bilgiler verirken aynı zamanda kamu bankalarımız Ziraat Bankası müfettiş yardımcılığı, Halkbank müfettiş yardımcılığı, Vakıfbank müfettiş yardımcılığı süreçlerinede ayrı ayrı değindim. Başarılar dilerim.
Banka Müfettiş Yardımcılığı Nedir?
Bankalarda farklı pozisyon ve alanlarda birçok personel çalışmaktadır. Bunlardan biri de banka müfettiş yardımcılarıdır. Banka Müfettiş Yardımcılığı bankaların iç denetim süreçlerini detaylı şekilde yapan kişilerdir. Genel müdürlük bölümleri, yurt içi ve yurt dışında bulunan tüm şubelerinin, bilgi sistemleri ile yönetimin kontrol ettiği ortak kuruluşların denetiminde rol alırlar. Bankanın faaliyetlerinin genel mevzuata ve yönetmeliklere, genel müdürlük talimatlarına uygun olup olmadığını araştırılması ve varsa hataların düzetilmesini sağlarken, uygunsuzluk ve yolsuzluk varsa ortaya çıkarırlar. Bankanın karşılaşabileceği riskleri tespit etmek ve önlemler alınması açısından oldukça önemli bir görevdir. Aynı zamanda bankaların hizmet kalitesini ve verimliliğini de ölçebilecek raporlar sunar.
Banka Müfettiş Yardımcıları Teftiş Kuruluna bağlı çalışırlar. Yönetmelikler ile belirlenen görevlerini yerine getirecek şekilde zorlu eğitim ve sınavlardan geçerler. İlk olarak ‘’müfettiş yardımcısı’’ unvanı ile başlarlar. Ardından girecekleri sınavlar ile ‘’müfettiş’’ unvanı alabilmektedirler. Özetle; Banka Müfettiş Yardımcılığı, banka müfettişi olmadan önceki pozisyon olarak görülebilir. Banka müfettişi ile aynı yetkilere sahip, şubeleri, personelleri, işleyişi denetlemekle görevli olan kişiler müfettiş yardımcısı olarak tanımlarlar. Her banka için aynı olmamakla birlikte ortalama üç sene bu unvanda çalışırlar.
Bankada yer alan her bölümü ve her personeli denetlemek ile görevlendirilmişlerdir. Her bölümü ve personeli denetlediklerinden tüm süreçlere hakim olurlar ve böylece mevcut yapının bütünü hakkında geri bildirim sunabilirler. Teorik ve uygulamalı olarak edindikleri bilgilerini kişilik özellikleriyle de özdeşleştirmek durumundadırlar. Net ve genellikle sert bir duruşa sahiptirler.
Banka Müfettiş Yardımcısı Nasıl Olunur?
Bankacılık sektörü kendi içinde birçok pozisyonu bulunan geniş istihdam sağlayabilen bir alandır. Bankalar genellikle personellerini kendi sınav sistemleriyle ekiplerine katmak ister. Her banka ihtiyaç duyduğu pozisyon için sınav sorularını belirler ve sınav sürecini yürütür.
Bankaların tüm süreçlerine hakim olabilmek iç denetimde yer almaktan geçer. İç denetimde yer alan başlangıç pozisyonlarından Banka Müfettiş Yardımcılığıdır. Şubelerde, genel müdürlüklerde ve bankanın işleyişinde kurduğu tüm ortaklıkları denetlemekle görevlidirler.
Müfettiş yardımcısı nasıl olunur? Hangi bölümlerden mezun olmak gerekir? Sınav ve Mülakatta Nelere Dikkat Edilmeli? Gibi soruları aşağıdaki yazımızda sizler için derledik.
Öncelikle 4 senelik lisans bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir.
- İdari bölümlerden; Bankacılık ve Finans, Muhasebe, İktisat, Ekonometri, İşletme, Kamu Maliyesi, Maliye, Hukuk, İstatistik, Risk Yönetimi, Yönetim Bilişim Sistemleri ve benzeri bölümlerden mezun olması gerekmektedir.
- Mühendislik bölümlerinden ise; Bilişim Sistemleri Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisi, Endüstri Mühendisliği, Sistem Mühendisliği, İşletme Mühendisliği gibi bölümleri bitirmiş olması gerekmektedir.
- Ardından her iş başvurusunda adaylar hakkında ilk izlenimi veren özgeçmiş önemlidir. Özgeçmiş hazırlamak, özgeçmişte yer verdiğiniz bilgiler işe kabul edilebilmek için çok önemlidir. Bu alanda özgeçmişiniz nasıl olmalı?
Özgeçmiş hazırlamak başlı başına bir iştir aslında. Kişisel bilgilerin, eğitim bilgileri, iş tecrübeleri, yabancı dil ve bilgisayar bilgisi ve ilgi alanları yer alır. Bu alanlarda yer verdiğiniz bilgilerin kısa, öz ve net şekilde ifade edilmesi gerekmektedir. Çünkü insan kaynakları uzmanının filtreleme yapmadan önceki özgeçmişleri inceleme süresi 5-10 saniye arasıdır. Bu sebeple başvurulan alanla ilgili anahtar kelimelere yer verilmelidir. Bu 5-10 saniyelik sürede dikkat edilen şeyler, ön yazı ve içeriği, vesikalık fotoğraf kullanılmış olması, özgeçmişte tecrübeye yer verilmiş ise tecrübenin içeriğine dikkat edilir.
Ön yazıda da üç sorunun cevabı aranır. Neden siz? Neden bu alan? Neden bu firma? Bu üç sorunun cevaplarını kısa ve net cümlelerle, ilgili alana yönelik becerilerinizi yazmanız faydalı olacaktır.
İş tecrübeniz var ise hangi zaman dilimlerinde çalıştığınız ve bu sürede neler yaptığınızı kısa kısa, ilgili alanın anahtar kelimelerini kullanarak dürüst bir şekilde yazılmalıdır. Tecrübeniz yok ise alanınız ile ilgili katılım sertifikaları, almış olduğunuz eğitimler ve benzeri kişisel gelişiminize katkı sağlayan bilgilere yer vermelisiniz.
Banka Müfettiş Yardımcılığı Sınav Başvurusu
Banka Müfettiş Yardımcılığı pozisyonunda aranılan belli başlı özellikler vardır. Bankacılık ve benzeri alanlardan ve lisans mezunu olmak, analitik düşünebilen ve duygusal zekasını iletişim becerisiyle pekiştirebilen, sorgulayan ve merak etme özelliklerine sahip olması gerekir. İngilizce bu alan için oldukça önemlidir. İngilizce eğitimler alıysanız veya zaten yetkinlik düzeyinde bir İngilizce seviyeniz var ise bunu kesinlikle özgeçmişinizde belirtmelisiniz. Neden o firmayı veya bankayı tercih ettiğinizi ve neler katabileceğinizi de ön yazı kısmında belirtmelisiniz.
Özgeçmişinizi tamamladıktan sonra ise başvuru aşamasına başlayabilirsiniz. Her bankanın kendi içinde sınav sistemleri vardır. Genellikle tüm sınav süreçlerini kendi internet sitelerinden duyururlar. Bu sınavlara katılım için erkeklerde askerlik şartı aranır. Genel olarak bakılacak olursa da seyahat engeli bulunmaması, sağlık durumunun iyi olması, adli sicil kaydının olmaması ve otuz yaş sınırını aşmamış olması gerekmektedir. Ayrıca bankalar daha önce Banka Müfettiş Yardımcılığı ya da başka bir pozisyon için mülakat sınavında başarısız olan adaylar tekrar sınava kabul edilmemektedir.
Sınav başvuru formunu doldururken verilen bilgilerin doğruluğu önemlidir. Son 6 ay içerisinde çekilmiş vesikalık bir fotoğraf ile başvuru formu onaylanmalıdır. Sınav ücreti de yatırıldıktan sonra resmen sınav başvuru sürecini tamamlamış oluyorsunuz. Sınavlar genelde iki oturum şeklinde gerçekleşir. Sınavlar alan bilgisi, İngilizce genel kültür ve genel yetenek sorularından oluşmaktadır. Bu sorulardan belirlenen baraj puanı geçebilecek kadar yapan adaylar Banka Müfettiş Yardımcılığı mülakat sınavına tabii olacaklardır.
Banka Müfettiş Yardımcılığı Mülakatları
Mülakata katılmadan önce bankayı araştırmak, vizyon ve misyonunu bilmek, sorulabilecek soruları incelemek hem heyecanı almak hem de akışı yönlendirebilmek için önemlidir. Mülakatlardan önce ayna karşısında prova yapmak sizi rahatlatacaktır. Görüşme esnasında olumsuz hiçbir kelime kullanılmamalıdır. Heyecanlıysanız ve bunu ifade etmek istiyorsanız bunu ‘’Bu pozisyonda çalışmak için heyecanlıyım, lütfen mazur görün ‘’ şeklinde konuşmaya başlayabilirsiniz.
Kendinizden ve becerilerinizden bahsederken de destekler nitelikte cümleler kurabilirsiniz. Örneğin; ‘analitik düşünme yeteneğine sahibim, boş zamanlarımda bulmaca çözmeyi severim ‘ gibi bir örnek verilebilir. Net ve kendinden emin cevaplar verilmelidir. Mülakat esnasında sorulan her sorunun tepkinizi ölçmek için olduğunu unutmamalısınız.
Mülakat sürecinin de olumlu tamamlanmasından sonra ise teklif süreci gerçekleşir. Banka Müfettiş Yardımcılığı teklif sürecinden sonra iş başı evrakları hazırlanır. İş başı evraklarının tamamlanmasının ardından banka müfettiş yardımcısı unvanı ile ilk çalışma gününe başlanır.
Çalışma hayatına başlayan müfettiş yardımcısının kendini iyi ifade eden, iletişim yeteneği güçlü, sorun çözen ve soru soran, şeffaf, öğrenmeye istekli bir yapısı olmalıdır. Bankada bulunan tüm pozisyonlar ile iletişimde olacağı ve denetim yapacağı için takım çalışmasına yatkın ve liderlik özelliği de bulunmalıdır. Çünkü denetleme ve analiz etme sürecinde sorular sorarak da bilgi alma durumu söz konusudur. Her analiz sonrası raporlama çalışması yapacaklarından, raporlama yeteneği de gelişmiş olmalıdır. Eleştirel düşüncelere, yeni fikirlere açık, kolay öğrenebilen ve öğrendiği bilgileri aktarabilen bir yapıda olmalıdır.
Özetle Banka Müfettiş Yardımcısı olabilmek için gereken karakteristik özellikleri taşımalı, ilgili lisans bölümlerinden mezun olmalı, etkileyici bir özgeçmiş hazırlamalı, banka sınavları tarihlerini takip ederek başvuru yapmalı, sınavda başarılı olduğunuz taktirde sözlü mülakata katılmalı ve bu mülakatta da başarılı sonuç elde etmelisiniz.
Banka Müfettiş Yardımcısı Ne İş Yapar?
Bankada yer alan iç denetimde görev alan kariyer ve meslek grubudur. Yurt içi ve yurt dışı tüm şubeleri, birimleri ve bu birimlerin bağlı olduğu ortaklıkların faaliyetlerini, iş süreçlerinin kanunlara ve mevzuata uygun yapılıp yapılmadığını inceleyen kişilerdir. Banka Müfettiş Yardımcıları bankanın stratejileri, politikası ve yürütmekte olduğu faaliyetlerin uygunluğunu iç ve dış düzenlemeler bakımından denetler.
Müfettiş yardımcıları ne iş yapar? Hangi özellikleri ile öne çıkar? Gibi tüm soruların cevaplarını aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.
Müfettiş yardımcıları almış oldukları eğitimler ile meraklı, soru soran ve iyi ilişkiler kuran kişiler olarak yetiştirilirler. Analitik düşünme ve sorun çözme konusunda yeteneklidirler. Karşılaştıkları problemleri en kısa ve sorunsuz şekilde çözmeyi görev edinmiş kişilerdir. Bu unvana kavuşabilmek için zorlu yazılı ve sözlü banka sınavlarına tabii tutulurlar.
Bankacılık sektöründe görev almak isteyen kişiler için Banka Müfettiş Yardımcılığı önemli bir pozisyondur. Teftiş Kurulu’na bağlı çalışılır ve kişinin öğrenim dünyasını genişletmesi açısından avantaj sağlar. Teftiş etmek banka içerisinde tüm maddi verilerin, hesap ve kayıtlarının, belgelerin, personelin ve bankanın güvenliğini etkileyebilecek hususların incelenmesidir.
Müfettiş yardımcısı pozisyonunda işe başlamak, orta düzeyden bankanın işleyişini görebilme, genel müdürlük ve şubelerdeki süreçleri deneyimleme fırsatı sunar. Banka müfettişleri ile birlikte çalışan müfettiş yardımcıları, görev tanımı ve yetki olarak denktir denilebilir. Çünkü banka müfettişinin almış olduğu sorumlulukları ve yönetmesi gereken tüm süreçleri müfettiş yardımcısı da üstlenir.
Banka Müfettiş Yardımcılığı Görev Yerleri
Banka Müfettiş Yardımcıları şubelerde, genel müdürlüklerde ve Türkiye’nin her yerinde işleyişi ve personelleri denetlemek üzere görevlendirilirler. Tüm bilgi sistemleri ile teknolojilerinin ve yönetime bağlı ortaklıkların da denetimini yaparlar. Bankanın iç denetimini sağlarlar. İç denetim faaliyetlerini inceleyerek, sistemin çalışma biçimini ve etkinliğini değerlendirirler. Çalışanlarında kendi iç kontrol sistemlerinin oluşmasına katkı sağlarlar. Görev dağılımlarını düzenler ve operasyonel kontroller yapabilirler. Finansal bilgi sistemlerine erişim sağlayabilir ve denetimini talep edebilirler.
- Bankanın risk yönetim süreçlerini kontrol ederler. Risk yönetimi temel ve kurumsal bir işlevdir. Bankacılıkta risk ve getiri dengesi kurumun yönetimine bağlı bir süreçtir. Risk yönetiminin iyi yapılmaması parasal kayıplara, ekonomik faydanın azalmasına sebep olurken bankanın itibarını da tehlikeye atabilir. Finansal işlemlerin yoğunlukta olduğu bu sektörde risk alma ve riski ölçme oldukça önemlidir. Bu sebeple iç denetimler her gün ve dikkatli yapılmalıdır. Kurum içinde risk kültürü algısı oluşturulmalıdır.
- Risklerin tanınmasında ve kontrol edilebilir olabilmesi açısından bankanın ve işleyişine dahil ettiği iştiraklerin de karşı karıya olduğu riskler konsolide bazda dikkate alınmalıdır. Gerek duyulması halinde, müfettişler ve yardımcıları yasal ve operasyonel riskler olmak üzere, inceledikleri alandaki riskleri değerlendirebilirler.
- Firmanın likidite durumunu, piyasa riskini ve risklere duyarlılığını analiz ederler. Risk öngörmeleri halinde çözüm ve çözüm sürecini rapor ederler. Yönetim koşullarının aktif olarak uygulanmaması veya eksik işlem yapılması gibi olumsuzlukları tespit edip, bankanın menfaatine uygun olacak şekilde denetleme ve raporlama yaparlar.
- Bankanın kendi içinde belirlemiş olduğu dönemsel hedefler vardır. Bu hedefler şube bazlı ya da bölüm bazlı olabilir. Bu sürecin etkin bir şekilde yürütülmesi, hedeflere ulaşabilmek için gerekli strateji ve işlemleri banka müfettiş yardımcıları yapmaktadır. Kurum içindeki eksiklikleri veya zayıflıkları belirler ve düzeltilmesini sağlarlar. Tüm ekipler ile birlikte çalıştığından personeller arası iletişimi de güçlendirme konusunda faydalı olurlar.
Bankalar, bünyelerinde faaliyet alanlarını genişletebilecek, değişen koşullara uyum sağlayabilecek, nitelikli personellere ihtiyaç duyar. Bu sebeple müfettiş yardımcıları her bölümü ve personeli denetlemekle görevlidir. Personel yönetimi konusunda da analizler yapmak ve raporlamakla yükümlüdürler. İş akışı ve görev bilinci ile ilgili incelemeler sonucu verimliliği ve başarıyı ölçebilecek raporlar sunabilirler.
Başlıca Görevleri
Oluşabilecek hatalar konusunda personellere destek olabilirler. Herhangi bir hata tespit etmesi halinde düzeltilmesi ile ilgili süreci takip ederler. Yapılan hatalar kasti ve usulsüzlük içeriyorsa banka müfettiş yardımcının ceza verme yetkisi bulunmaktadır. Karşılaşılan hatadan şeflerin ya da yöneticilerin bilgisi olup olmadığını araştırmak, bilgi toplamak, hatanın kaynağını bulmak ve çözüm yolları aramakta müfettiş yardımcısının görevlerindendir.
Limit aşımlarını, alım-satım işlemlerini ve mutabık kalınmayan işlemleri kontrol eder ve muhasebeleştirme aşamasını araştırmakla görevlidir. Şubelerde kasa denetimi yaparlar. Gün sonunda bağlı oldukları bankanın herhangi bir şubesine gidip, gün içindeki kasa giriş çıkışlarını kontrol ederler. Nakit rezervi, tahsil edilen çek, teminat mektubu ya da menkul kıymetleri doğrulamakla görevlidirler. Sadece şubenin işlemlerini değil, şubenin iştirak ettiği diğer kuruluşlar ile yapılan işlemleri de denetlemekle mükelleftirler.
Önemli amaçlarından biri de bankaya değer katmaktır. Bankacılık alanındaki gelişmeleri takip ederek bilgi birikimlerini arttırmakta görevlerinin bir parçasıdır. Kurumsal uygulamalar ve araştırmalar yaparlar. Bilgi birikimleri ve yapmış oldukları araştırmaları sunarak bankanın işleyişi, faaliyet alanlarının gelişmesi gibi konularda fayda sağlarlar. Her işlemin yasa ve yönetmeliklere uygunluğunu denetlerler. Oluşabilecek uygunsuzluklar da engellerler.
Özetleyecek olursak, banka müfettiş yardımcılarının iç denetim alanında çalışan kişiler olduğunu, banka, personel, maddi ve finansal tüm süreçleri denetlemekle görevli olduğunu söyleyebiliriz. Bankaya ait her şubede, genel müdürlüklerinde ve iştiraklerinde görev alabilen denetleme ve raporlama yapmakla yükümlü kişiler olarak da tanımı genişletebiliriz. Bankada bulunan tüm ekipler ile çalışması ve süreçlerini bilmesi bilgi arşivini sağlamlaştıracaktır. Bu da olayların bütüne bakabilmek açısından faydalı olacaktır. En önemli ve gerçek görevleri şeffaflık ile tüm süreçleri incelemek ve çalışmakta olduğu kuruma fayda sağlamaktır.
Ziraat Bankası Müfettiş Yardımcılığı – Nasıl Olunur? Sınavları, Başvuruları
Müfettiş yardımcıları bankalarda yer alan tüm süreçleri denetleyen kişilerdir. Bankaların faaliyetlerini, şubelerini, genel merkezlerini ve ortak işlem yapılan iştiraklerini de incelemek ve raporlamakla görevlendirilirler. Teftiş kuruluna bağlı çalışan banka müfettişleri, bu unvanı alabilmek için belli başlı sınavlara tabii tutulurlar.
Her banka başvurudan sonra sınav bilgilerini yayınlar. Ziraat Bankası da her pozisyonu için kendi içinde sınav sistemi olan bankalardandır. Pozisyonun gerekliliklerini, İngilizce ve genel adayın dikkatini bilgisini ölçmeye yönelik sorular içeren bir sınavdır.
Ziraat Bankası Müfettiş yardımcılığı sınavları genellikle yılda bir veya iki kez yapılır. Yerleştirilecek aday sayısı oldukça az olmasına rağmen başvuru sayısı fazladır.
Sınava girmek için bir miktar ücret ödenmesi gerekmektedir. Sınava girmeye hak kazanmak için belirli ve bankaların kendine özgü kriterleri vardır.
Ziraat bankasında müfettiş yardımcılığı pozisyonu sınavına girebilmek için gerekli hususlar nelerdir?
- Öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma,
- Adlı sicil kaydının temiz olması,
- 30 yaş sınırını geçmemiş olmak,
- Türk Ceza Kanunu’nun 53. Maddesinde yer alan haklara sahip olmak,
- Daha önce Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası bünyesinde yapılan sınavlarda mülakat aşamasında başarısız olarak değerlendirilmemiş olmak,
- Erkek adaylar için askerlik görevini fiili yapmış olmak ya da yetkili kurumlarca verilen muaf belgesini sözlü mülakat adımına kadar sunmuş olmak,
- İktisadi ve idari bilimler fakültesi veya mühendislik fakülteleri lisans bölümlerinden mezun olmak gibi şartlar vardır.
İdari bölümlerde; İktisat (Ekonomi), Maliye, Risk Yönetimi, Bankacılık ve Finans, Bankacılık ve Sigortacılık, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Kamu Yönetimi, İstatistik, Uluslararası İlişkiler, İşletme Yönetimi, Bilgi işlem Yönetimi, Yönetim Bilişim Sistemleri gibi bankacılık mesleği ile alakalı bölümler yer alır.
Mühendislik alanı kendi içinde üç gruba ayrılır.
- Bilgisayar Grubu; Bilgisayar Mühendisliği, Bilişim Sistemleri Mühendisliği, Matematik Mühendisliği ve Yazılım Mühendisliği,
- Elektrik/Elektronik Grubu; Elektrik Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği ve Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği,
- Endüstri/İşletme Grubu; Endüstri Mühendisliği, İşletme Mühendisliği, Endüstri ve Sistem Mühendisliği şeklinde kendi içinde de ayrışır. Bu alanları sınav başvuru formundan seçmeniz gerekmektedir.
Ziraat Bankası Müfettiş Yardımcılığı Sınavı
Sınav başvuru süreci bankanın internet sitesi üzerinden yayınlanır. Başvuru sınav ücreti ödeme ve sınav tarihleri gibi bilgilerin detayları yer alır. Sınav sonuçları da genellikle internet sitelerinde açıklanır ve mülakat süreçleri ile ilgili bilgiler de burada yer alır. Hiçbir bilgiyi kaçırmamak için banka internet sitesini takip etmeniz gerekmektedir.
Sınav başvuru formu aslında özgeçmişinizde bulunan bilgilerin yer aldığı bir formdur. Doğru bilgiler ile doldurulmalıdır. Çünkü ardından sizlerden tekrar özgeçmişinizi iletmenizi isteyebilirler. Formu doldurduktan sonra sizden bir fotoğraf yüklemeniz istenecektir. Yükleyeceğiniz görsel vesikalık fotoğrafınızı görseli olmalıdır ve son altı ay içinde çekilmiş olması gerekir. Başvuru formunu doldurup fotoğrafı da yükledikten sonra verilen ödeme adresinden ya da ziraat Bankası internet bankacılığından ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. Ödeme makbuzunu her ihtimale karşın saklamanızda size fayda sağlayacaktır.
Ziraat Bankası müfettiş yardımcılığı sınavları genellikle uzman yardımcılığı pozisyonu ile ortak yapılmaktadır. Sınav başvuru ekranında pozisyon seçimi yapılır. Sınav üç kısımdan oluşmaktadır. Genel kültür ve genel yetenek, dil bilgisi ve alan bilgisi. Her bölümde yapılan doğru cevapların katsayısı farklıdır.
İdari alanda üç bölümde sorular sorulur ve konuları şöyledir;
- Ekonomi alanında; Mikro ve Makroekonomi, Uluslararası Ekonomi, Maliye Politikası, İşletme Ekonomisi, Türkiye ve Dünya Ekonomisi, Para/Banka/ Kredi
- Hukuk alanında; Borçlar Hukuku, Ticaret Hukuku, Medeni Hukuk, İcra-İflas Hukuku, Kıymetli Evrak Hukuku, Türk Ceza Kanunu, Bankacılık Kanunu, İş Hukuku, Hukuk Mahkemeleri Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu,
- Muhasebe alanında; Genel Muhasebe ve Mali Tablolar Analizi konularından sorular sorulmaktadır.
Mühendislik alanında ise her bölüme özel sorular yer aldığı gibi ortak sorularda vardır. Mühendislik için konular ise şöyledir;
- Genel Alan Bilgisi; Matematik I, II, Fizik I,II, Lineer Cebir, Diferansiyel Denklemler, Ticaret Aritmetik ve Ticaret Etiği,
- Genel Ekonomi; Güncel Ekonomi, Türkiye Ekonomisi, Makroekonomi, İşletme Ekonomisi, Uluslararası Ekonomi ve Para/Banka/Kredi konuları yer alır.
- Bilgisayar Grubu için; Veri Yapıları ve Algoritma, İşletim Sistemleri, Web Teknolojileri ve Uygulamaları vb.
- Elektrik/Elektronik Grubu için; Elektrik Devre Temelleri, Devre ve Sistem Analizi, Mikroişlemci Sistemleri vb.
- Endüstri/İşletme Grubu için; Üretim-Planlama ve Kontrol, Mühendislik Mekaniği, Kalite Kontrol, İnsan Kaynakları ve İstatistik gibi konulardan sorular yer almaktadır.
Alan sorularının, genel kültür/genel yetenek kısmına göre daha puan getirisi daha fazladır. Sınavda asıl belirleyici olan bu alandaki doğru sayınızdır. Sonuçlar bankanın internet sitesinden ya da yine internet sitesi üzerinden yayınlanacak linkten açıklanacaktır.
Baraj puanı geçen adaylar mülakat aşamasına geçmiş olurlar. Mülakatta da bir başarı puanı istenir. Genellikle bu puan 70 ve üzeri olarak belirlenir.
Sözlü mülakat sınavında kendinizi tanıtmanız, neden sizi tercih edelim? , neden bu bankada çalışmak istiyorsunuz? gibi sorular ile karşılaşabilirsiniz. Mülakata gitmeden önce gelebilecek soruları araştırmakta ve prova yapmakta fayda vardır. Kendinizi net bir şekilde ifade etmeli ve olumsuz cümlelere yer vermelisiniz.
Yazılı sınav ve mülakat sınavının aritmetik ortalaması alınır ve nihai puan ortaya çıkar. Nihai puana göre de müfettiş yardımcı pozisyonu için sıralama yapılır. Bu sıralamaya göre de Ziraat Bankası tarafından istihdam sağlanır.
Halkbank Müfettiş Yardımcılığı – Nasıl Olunur? Sınavları, Başvuruları
Müfettiş Yardımcılığı, Teftiş Kurulu’na bağlı olarak bankada görev alan kişilerdir. Bankanın yurt içi, yut dışı tüm birimlerini, genel müdürlüklerini, şubeleri ve işlemler sırasında kurulan iştirakleri denetlemekle görevlidirler. Bankada yapılan her işlemin mevzuata ve yasalara doğru şekilde yapılması için çalışırlar. Bankaların gelişimi için destek sağlarlar. Risk yönetimi konusunda etkin rol oynar ve stratejik destek sunarlar.
Halkbank kariyer planlama konusunda çalışanlarına destek vermektedir. Halkbank’ta müfettiş yardımcısı olarak göreve başlayan çalışanlar, 3 yılın sonunda girecekleri uzmanlık sınavında başarılı olması halinde kariyerlerine Müfettiş unvanıyla devam ederler.
Diğer bankalarda da olduğu gibi Halkbank’ın da kendine ait bir sınav sistemi bulunmaktadır. Belirli dönemlerde, müfettiş yardımcılığı, uzman yardımcılığı ve iç kontrol yardımcılığı alanlarında ortak sınavlar düzenlerler.
Halkbank müfettiş yardımcısı sınavına katılım koşulları aşağıdaki gibidir,
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
- Türk Ceza Kanunu’nun 53. Maddesindeki haklardan yoksun olmamak,
- Adli sicil kaydında yüz kızartıcı herhangi bir suç bulunmaması,
- Bankacılık Kanunu’na göre bankalarda çalışabilir olmak,
- Müfettiş yardımcılığı lisans mezunları için 28, yüksek lisans ve doktora mezunları için 30 yaş sınırını aşmamış olmak,
- Üniversitelerin ya da yüksekokulların 4 senelik eğitim veren bölümlerinden mezun olmak,
- Son sınıf öğrencisi ise mezun olacağına dair bir belge ibraz etmek,
- Seyahat’e ve çalışmaya engel herhangi bir sağlık sorunu bulundurmamak,
- Erkek adaylar için askerlik görevini tamamlamış veya muaf ise yetkili kurumdan onaylı belge sunmak,
- Başka bir kuruma ya da kuruluşa karşı zorunlu çalışma yükümlülüğü bulundurmamak,
- Türkiye Cumhuriyet’i Halk Bankası A.Ş. tarafından daha önce Müfettiş Yardımcılığı veya BT Müfettiş Yardımcılığı sözlü mülakatlarına katılmamış olma şartları aranmaktadır.
Halkbank Müfettiş Yardımcısı olabilmek için hangi alanlardan mezun olmak gerekir?
Bankacılık mesleği ile ilgili alanlardan mezun olmak gerekmektedir. Halkbank’ın müfettiş yardımcılığı için kabul ettiği lisans bölümleri;
- Aktüerya ve Risk Yönetimi, Bankacılık, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Ekonomi ve Finans, Endüstri Mühendisliği, Finans Mühendisliği, Finansal Ekonometri, Hukuk, İktisadi İşletmecilik, Muhasebe ve Finans Yönetimi, Sermaye Piyasası, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Uluslararası Finans, Yönetim Bilişim Sistemler ve benzeri birçok alandan başvuru kabul etmektedir.
Yukarıdaki tüm koşulları sağlıyorsanız Halkbank’ın internet sitesinde başvuru tarihlerini kontrol etmeniz gerekmektedir. Sınav süreci ile ilgili tüm süreçleri kendi internet sitelerinde yayınlamaktalar.
Sınav başvuru formu bir özgeçmiş niteliğindedir. Özgeçmişinizde yer alan bilgileri dürüstlük ile bu ekrana da işlemelisiniz. Vermiş olduğunuz her bilgi doğru sayılacaktır, bu yüzden doğru bilgiler vermek çok önemlidir. Başvuru formunu doldurduktan sonra sizden bir fotoğraf yüklemeniz istenecektir. Seçeceğiniz görsel kesinlikle vesikalık formatta ve son 6 ay içinde çekilmiş bir fotoğraf olmalıdır. Fotoğrafsız başvuruları hiçbir banka kabul etmemektedir.
Başvuru sürecini tamamladıktan sonra sınav ücretini verilen link veya internet bankacılığından yatırabilirsiniz. Yatırmış olduğunuz ücrete istinaden bir makbuz almayı ve bunu saklamayı ihmal etmeyiniz.
Yazılı sınav üç alandan oluşmaktadır. Genel Kültür/Genel Yetenek, İngilizce ve Alan Bilgisi. Her bir soru 5 şıktan oluşmaktadır. Sadece doğru yanıtlar işleme alınır yanlış cevaplar doğruları götürmez. Her bir alanın baraj özelliği vardır. Her bir alanın katsayısı vardır. Başarılı sayılabilmek için toplamda yazılı sınavdan en az 60 puan almak gerekmektedir.
Alan Bilgisi Test Konuları;
- Hukuk; Medeni Hukuk, İş Hukuku, Bankacılık Hukuku, Kıymetli Evrak Hukuku, İcra ve İflas Hukuku, Vergi Hukuku ve Türk Vergi Sistemi, Ticaret Hukuku, Türk Ceza Kanunu ile Ceza Muhakemesi,
- Ekonomi; Mikro İktisat, Matematiksel İktisat, Makro İktisat, Kalkınma- Büyüme, Türkiye Ekonomisi, Genel Ekonomi, Para/Banka/Kredi ve İşletme Ekonomisi,
- Maliye; Maliye Politikası, Kamu Maliyesi, Finansman Politikası ve Yönetimi, Türk Vergi Sistemi,
- Muhasebe ve İşletme; Finansal Muhasebe, Finansal Tablolar ve Analizi, İşletme Yönetimi, Bilanço Analizi, Pazarlama Yönetimi ve Finansal Yönetim,
- Bankacılık ve Finans; İstatistik, Uluslararası Finansal Sistemler, Banka Muhasebesi, Para ve Para Politikası, Merkez Bankacılığı gibi konularda sorular çıkmaktadır.
Halkbank Müfettiş Yardımcılığı Sınavı
Genel Kültür alanında; güncel olaylardan sorular gelmektedir. Genel yetenek bölümünde ise; sayısal ve sözel mantık sorularına yer verilmektedir. Bu bölümde adayın problem çözebilme yetisi gibi kişisel birçok becerisini ölçebilmeyi sağlar.
Sınav sonuçları belirtilen tarihler arasında açıklanır. Adayların bankanın internet sitesi üzerinde yer alan sınav sonucuna itiraz hakkı da vardır. Genellikle sınav sonuçlarının açıklanmasını takip eden 2 (iki) gün içinde itiraz başvurusu yapılmalıdır.
Sınavda 60 puan ve üzeri alan adaylar sıralamaya girerler. Müfettiş yardımcılığı için sıraya giren ve bankanın belirlemiş olduğu sayı kadar aday sözlü mülakat sınavına girmeye hak kazanır. Bu adaylar da yine mülakat bilgilerine Halkbank’ın internet sitesi üzerinden ulaşabilir.
Sözlü mülakat işi alabilmek için son adımdır. Aday kendini en doğru şekilde ifade etmelidir. Gelen tüm sorulara sakinlik ve dürüstlük ile cevap verilmelidir. Mülakatta en çok hitabete, duruşa ve iletişim yetisine dikkat edilir. Herhangi bir özelliğinizden bahsederken bunu örnekler ile desteklemek sizin için faydalı olacaktır.
Halk Bankası’nda müfettiş yardımcılığı pozisyonunda görev alabilmek için; mesleki becerilerin yanı sıra mesleğin gerektirdiği kişisel becerileri de sunmak gerekir. Pozisyona alınacak kişi sayısı az ancak başvuru çok olduğundan sınavda ve mülakatta fark yaratmanız gerekmektedir. Bu farkı da yazılı sınav için eksiklerinizi tamamlayarak, dil bilginizi geliştirerek ve mülakatlar için hazırlık yaparak yaratabilirsiniz.
Vakıfbank Müfettiş Yardımcılığı – Nasıl Olunur? Sınavları, Başvuruları
Bankanın faaliyet gösterdiği tüm süreçleri ve bu süreçleri yöneten personelleri denetlemek ile görevli kişilere müfettiş yardımcısı unvanı verilir. Vakıfbank Müfettiş yardımcıları bankanın ve iştiraklerinin tüm süreçlerini denetler, mevzuata ve yasalara uygun bir işleyişle devam etmesini sağlar. Bankaya değer katmak için çalışırlar. Tüm ekipler ile etkileşim içinde olduğundan herhangi bir sorun ile karşılaşıldığında, sorunu bütünüyle analiz edebilir.
Müfettiş yardımcılığı bankanın iç denetim süreçleri yönetiminde yer alan ve kariyer yolculuğunun ilk pozisyonudur. Vakıfbank bünyesinde çalışmakta olan her personele kariyer fırsatları sunan bir bankadır. Kariyer yolculuğunda kıdeme, sınav ve performans sistemlerine bağlı kararlar almaktadır. Vakıfbank’ta her bankada olduğu gibi yeni bir pozisyon açtığında bünyesinde çalıştıracağı adayları sınava tabii tutmaktadır.
Vakıfbank diğer bankalardan farklı olarak genellikle tek bir pozisyona göre sınav yapmaktadır. Adaylar sınav ilanını ve tüm süreci internet sitesi üzerinden takip edebilirler. Sınav başvuru formunda yer alan bilgiler sizin adınıza ilk izlenimi verir.
Bir özgeçmiş örneği gibi düşünülebilir. Başvuru formunda yazmış olduğunuz her bilgiden mesul olursunuz. Bu sebeple bilgileri doldururken dürüstlük çok önemlidir. Formu doldurduktan sonra ‘‘JPEG’’ formatında bir fotoğraf yüklemeniz istenir. Yükleyeceğiniz görsel bir vesikalık fotoğraf ve son 6 ay içinde çekilmiş olmalıdır.
Başvuru sürecini tamamlamak için son adım ücret adımıdır. Belirtilen alan üzerinden ödeme yapılır. Genellikle Vakıfbank kendi ödeme kanallarıyla yapılan ya da havale, eft gibi işlemleri kabul etmemektedir. Ödeme makbuzunu her ihtimale karşı sınav süresince saklamak faydalı olacaktır.
Vakıfbank Müfettiş Yardımcısı Pozisyonu için başvur koşulları nelerdir?
- C. Vatandaşı olmak ilk aranan koşuldur,
- Kamu hizmetlerinden mahrum olmamak,
- Herhangi bir suçtan dolayı hapis cezası almamış olmak, (Cezanın ertelenmesi, serbest kalma ya da para cezasına çevrilmesi veya affa uğramış olması durumları içinde geçerlidir).
- Adayın 30 yaşını sınırını aşmamış olması gerekir,
- Daha önce bankanın açmış olduğu pozisyonlarda, işe alım sınavlarından birine katılmış olup sözlü mülakat sürecinde başarısız sayılmamış olması,
- Bankada çalışırken herhangi bir sebeple ilişiğinin kesilmemiş olması,
- Sağlık durumu konusunda seyahat ve çalışma konusunda elverişli olmak,
- Erkek adayların askerlik vazifelerini yerine getirmiş olmaları, muaf olması halinde ilgili birimlerden onaylı resmi bir yazı getirmeleri,
- Yazılı sınav süresine kadar askerlik süreci bitecek ya da bedelli askerlik başvurusu yapmış ve celp dönemi kesinleşmiş adaylarında başvuruları kabul edilecektir.
- Öğrenim süresi en az 4 sene olan lisans bölümlerin mezun olmuş ya da mezun olacağının belgesini sunabilme şartları aranmaktadır.
Sınava girebilmek için aşağıdaki bölümlerden mezun olmak gerekmektedir;
Bankacılık ve Finans, Bankacılık ve Sigortacılık, Aktüerya, Ekonomi, İşletme, Kamu Yönetimi, Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler, Muhasebe Bilgi Sistemleri, Pazarlama, Hukuk, Sermaye Piyasaları ve Portföy Yönetimi, Sigortacılık ve Risk Yönetimi, Uluslararası Finans gibi…
Vakıfbank Müfettiş Yardımcılığı Sınavı
Sınav iki oturumdan oluşmaktadır. Genellikle ilk oturumda genel kültür/genel yetenek ve dil bilgisi sınav, ikinci oturumda ise alan bilgisi sorular yer alır. Dil bilgisi konusunda başvuru alanında İngilizce, Fransızca ve Almanca seçilebilir. Adaylar mezun oldukları bölüme göre ana dersler ve seçmeli derslerden sınava girerler.
İktisadi ve İdari Bilimler alanı için,
- Zorunlu Dersler; Hukuk ve Ekonomi
- Seçmeli Dersler; Muhasebe ve Maliye
Endüstri-İşletme Mühendisliği alanı için;
- Zorunlu Dersler; Ekonomi ve Mühendislik
- Seçmeli Dersler; Endüstri/İşletme Mühendisliği
Diğer Mühendislikler-Matematik-İstatistik alanı;
- Zorunlu Dersler; Mühendislik ve Bilgisayar II,
- Seçmeli Dersler; Ekonomi veya Bilgisayar III,
Bilgisayar Mühendisliği ve Hukuk alanlarında seçmeli ders bulunmaktadır. Bilgisayar Mühendisliği’nin zorunlu dersleri; Bilgisayar I ve Mühendisliktir. Hukuk için zorunlu dersler ise; Hukuk II, Hukuk III, Hukuk IV şeklinde belirtilmektedir.
Genel Kültür/Genel Yetenek sorularında; sayısal işlemler problem çözebilme, görsel hafıza, sayısal ve sözel mantık konularından sorular gelmektedir. Alan bilgilerinde genellikle her konuda ortalama soru sayısına yer verilir. Kişinin kişilik özelliklerini ve bilgi birikimini ölçmek üzere sınav soruları hazırlanır.
Sınav başarı ölçütleri ise; Yabancı dil sınavından en az 70 puan almak, genel yetenek bölümünden en az 50 puan almak ve yabancı dil hariç bölümlerden alınan puanların ortalamasının 50 puanın üstünde olması gerekmektedir.
Her puan barajını geçen adayların, yabancı dil sınav sonucu hariç alınan ortalama alınarak başarı sıralaması yapılmaktadır. Yukarıda yer alan Hukuk, Bilgisayar Mühendisliği, İdari Ve İktisadi Bilimler, Endüstri-İşletme-Sistem Mühendisliği ve Diğer Mühendislikler-Matematik-İstatistik alanından banka tarafından belirlenen başarı sıralamasında yer alan kişiler mülakat sürecine katılmaya hak kazanır.
Yazılı sınavda başarılı olan adayların son durağı Vakıfbank Müfettiş Yardımcılığı Mülakatı. Yazılı sorular ile bilgi birikiminizi ölçen bankalar, mülakatlarda da iletişim becerilerinizi ölçmektedirler. Bunun bilincinde mülakata girmek önemlidir. Mülakatta sizin sorulan sorular karşısında vermiş olduğunuz tepkiler, yapmış olduğunuz jest ve mimikler ve başvuru formunda yer alan bilgilerin gerçekliği araştırılır. Bu sebeple gelen sorular karşısında soğukkanlılığınızı koruyarak, sakin ve net cevaplar verilmelidir. Bankayı, pozisyonu araştırarak gitmek ve prova yapmak özgüveninizi yerine getirecektir.
Kendinizi tanıtırken 2, 2,5 dakikayı geçmemeye özen gösterin. Bu alan ile ilgili kişisel becerilerinizi örnekler ile destekleyin. Almış olduğunuz herhangi bir eğitim var ise bunlardan bahsedin. Sorulan soruları asla kişiselleştirmeyin. Bu işi yapmaya ne kadar istekli ve yeterli olduğunuzu hissettirin. Kendinize güvenin ve olumsuz düşüncelere yer vermeyin.
Banka Müfettiş Yardımcısı Nasıl Olunur? Özetle
İç denetim süreçlerinde aktif rol alan banka müfettiş yardımcısı pozisyonu için birçok başvuru koşulu yer almaktadır. Adayların başvuru koşullarının yanı sıra kişisel özellikleri de mülakat esnasında belirleyici olacaktır. Banka müfettiş yardımcısı adaylarının izlemesi gereken yolları ve aranan nitelikleri sizler için aşağıdaki yazımızda derledik.
Bu mesleği icra etmek isteyen kişiler üniversitelerin lisans bölümlerini bitirmiş olmalıdır. Bu bölümler genellikle; Bankacılık, Maliye, İktisat, Kamu yönetimi Ekonometri gibi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinden ya da Hukuk, Matematik ve Bilgisayar Mühendisliği bölümlerinden mezun olması gerekir. Çalışma ya da seyahat etmeye engel bir sağlık sorunu olmaması, aynı zamanda adli sicil kaydının da bulunmaması gerekmektedir.
Devlet kadrosunda çalışabilmek için KPPS sınavına girilmeli, ilgili alandaki başarı puanına göre başvuru yapılabilmektedir. Alınan sonuçlara göre Maliye Bakanlığı’nın yapmış olduğu yazılı sınava tabi olurlar. Bu sınavda da başarılı olan kişiler sözlü mülakata girmeye hak kazanır. Sözlü mülakat sonucuna göre de banka müfettişliği kadrosuna yerleşebilir.
Özel bankalarda durum biraz daha farklıdır. Her banka sınav ile ilgili bilgileri internet sayfasında paylaşır. Yazılı sınav sonrası belirlenen barajın üzerinden puan alan adaylar sözlü mülakata davet edilir. Bu aşamayı da geçtikten sonra kurumun prosedürlerine göre işe alım gerçekleşir.
Banka müfettiş yardımcılığı için adayın sınava girebilmesi için 30 yaş sınırını aşmamış olması gerekir. İleri seviye İngilizce bilgisi olması en önemli şartlardandır. YDS/YÖKDİL puanları öze sektör ve devlet bankaları içinde belirleyici etkenlerdendir.
Karakter ve kişilik olarak ise, analiz yeteneği gelişmiş, çözüm odaklı ve iletişim yeteneği güçlü kişiler tercih edilir. Stres yönetimi yapabilen, raporlama becerisi yüksek, raporlama programlarını etkin kullanabilmelidir. Ek olarak erkek adaylar için askerlik görevi tamamlanmış olmalıdır.
Banka Müfettiş Yardımcısı Ne İş Yapar? Özetle
Bankada çalışan her kişinin bir görev tanımı vardır. Her pozisyon için ayrıdır ve bankaların insan kaynakları bölümü tarafından belirlenir. Banka müfettişlerinin ve müfettiş yardımcılarının temel görev ve yetkilerine genellikle Teftiş Kurulu yönetmelik, tüzük ya da talimatnamelerinde yer verilir. Her bankanın bir kültürü ve denetim şekli vardır. Bu sebeple yetki, sorumluluk ve uygulamalar birebir aynı değildir. Müfettiş yardımcılarının genel iş tanımı ise şöyledir;
- Bankanın tüm birim şubeleri ile iştiraklerinin çalışmaların, işlemlerini, hesaplarını ve personellerini denetlemek,
- Tüm hukuki, idari, mesleki, sosyal ve mali konuları araştırmak,
- Bankacılık işlemlerinin yasal düzenlemeler çerçevesinde yapılıp yapılmadığını incelemek,
- Olası hataları ve aykırılıkları tespit etmek,
- Tespit edilen hatalar ve çözüm önerilerini raporlamak,
- Yapılan işlemlerin hatasız ve verimli şekilde sonuçlanması için eğitici çalışmalar yapmak,
- Nakit rezervi, banka menkul kıymetlerinin hareketlerini denetlemek,
- Kazanç eğilimini belirlemek ve gelecek için analiz yapmak,
- Kurumun likidite durumunu incelemek,
- Piyasa risklerini karşı analiz etmek,
- Gerektiğinde ve yönetmeliklerin vermiş olduğu yetki kapsamında personeli geçici olarak uzaklaştırmak,
- Gerçekleşmiş ya da ön gördüğü tüm hataları detaylı şekilde Teftiş Kurumu Başkanlığı’na iletmek,
Bunların yanı sıra bir banka müfettiş yardımcısı bankanın hak ve menfaatleri açısından uygun gördüğü tüm hususları inceleme ve raporlama konusunda sorumludur. Her şeyden önce çalışmakta olduğu kurumun çıkarlarını gözetmek ve korumakla mesuldür. Kurum kültürünü çalışanlara yansıtanda banka müfettişleri ya da yardımcılarıdır.
Ziraat Bankası Müfettiş Yardımcısı (Özetle)
Her banka açmış olduğu pozisyon ile ilgili kendi sınavını yapmaktadır. Ziraat bankası da kendi sınav sorularını hazırlayan ve mülakat sürecini yöneten bir bankadır. Hazırlanan sınava müfettiş yardımcılığı ile denk uzman yardımcısı pozisyonu için başvuran adaylarda girebilir.
Yazımızın bu bölümünde Ziraat Bankası’nda müfettiş yardımcısı olabilmek için gerekli süreci detaylıca anlatıyor olacağız.
Adayda Aranan Şartlar;
- En bilinen şart Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
- 30 yaşını doldurmamış olmak,
- Türk Ceza Kanunu’nun 53. Maddesi’nde yer alan haklardan mahrum olmamak,
- Devlet ile ilgili (vergi kaçakçılığı, rüşvet, hırsızlık vb. ) suçlardan hükümlü olmamak,
- Çalışmaya engel bir sağlık durumu bulunmaması,
- Erkek adaylar için askerlik görevi bitmiş, ertelenmiş veyahut muaf tutulmuş olmak,
- 4 yıllık bölümlerden (Muhasebe ve Finans, Maliye Kamu Yönetimi, Yazılım Mühendisliği, Matematik Mühendisliği vb. ) mezun ya da son sınıf öğrencisi olmak,
- Daha önce T.C. Ziraat Bankası A.Ş. tarafından açılan sınavın mülakat aşamasında elenmemiş olmak aranan şartlardandır.
Sınava girecek adaylar sınav başvuru formunu eksiksiz doldurmalıdır. Son altı ay içinde çekilmiş fotoğrafı ile başvuru yapmalıdır. Sınav ücretini de bankanın sitesinde yer alan kanallardan ödenmelidir.
Test sınavında başarılı olan adaylar mülakat aşamasına geçebilirler. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta mülakattır. Çünkü mülakatta elenen adayların 5 sene sınavı geçseler bile mülakat aşamasına geçmesine izin verilmiyor. Tüm bu süreçleri olumlu tamamlayan adaylar pozisyonun ve bankanın durumuna göre iş başı yapıyor.
Halkbank Banka Müfettiş Yardımcılığı ( Özetle)
Bankaların açmış olduğu sınavlara ilgi her zaman yoğundur. Halkbank’ın açmış olduğu pozisyonlar için hazırladığı sınavlara da katılım hep çoktur. Kendine has soru stilleri olan, istediği adayı yazılı ve sözlü iyi analiz eden bankalardan biridir.
Halkbank sınavına girebilmek için aşağıdaki koşulları tümüyle sağlıyor olmalısınız;
- C. vatandaşı olmak,
- Kamu haklarından mahrum olmamak,
- Adli sicil kaydı bulunmamak,
- Üniversitelerin/yüksekokulların 4 yıllık bölümlerinden (Ekonometri, Muhasebe, Uluslararası İlişkiler gibi bankacılık mesleği ile ilgili diğer bölümlerden veya Hukuk Fakültesi veya Mühendislik Fakültesi bölümlerinden mezun olmak,
- Lisans mezunlarının 28 yaşını, Yüksek Lisans/Doktora mezunları için ise 30 yaşını doldurmamı olması,
- Türkiye’nin her yerine seyahat edebilecek, seyahat etmesine ya da çalışmasına engel bir sağlık sorunu olmaması,
- Başka bir kuruma karşı zorunlu çalışma yükümlülüğü bulunmaması,
- Türkiye Cumhuriyeti Halk Bankası A.Ş. Müfettiş Yardımcılığı veya BT Müfettiş Yardımcılığı mülakatlarına daha önce katılmamış olma şartı aranır.
Sınav birden fazla bölüm için ortak nitelikte hazırlanır. Halkbank sınavlarında aday iki bölüm tercih edebilir. Sınav için bankanın sitesinde üyelik oluşturulmalıdır. Sınav başvuru formu doğru bilgiler ile doldurulmalı ve son 6 ay içinde çekilmiş fotoğraf kullanılmalıdır. Sınav ücreti site üzerinden ya da internet bankacılığı ile ödemesi yapılabilir.
Sınav üç bölümden oluşur. Başarı koşulları, alınması gereken puan, alanların sınava etki yüzdeleri gibi detaylar bankanın internet sitesinde yer alır. Sınav sonuçları da bankanın internet sitesinden açıklanır. Yazılı sınavda belirlenen başarı puanının üzerine çıkan adaylar mülakata davet edilir. Mülakat bilgileri de kendi web sitesi üzerinden duyurur. Mülakat aşamasını da tamamlayan adayların özgeçmişleri tekrar incelenir. Bankanın insan kaynakları bölümü tarafından teklif ve iş başı süreci tamamlanır.
Vakıfbank Müfettiş Yardımcılığı (Özetle)
Vakıfbank’ta kendi bünyesine alacağı personeller için sınav süreçlerini kendi yöneten bankalardandır. Çalışanlarına sunduğu kariyer fırsatları sayesinde çokça tercih edilen banklardan biridir. Hemen hemen her pozisyon için yazılı ve sözlü kendine ait bir değerlendirme sistemi vardır. Müfettiş yardımcısı pozisyonu için adayları önce yazılı test sınava, ardından sözlü mülakat sınavına tabii tutmaktadır. Vakıfbank’ta müfettiş yardımcısı olabilmek için hangi hususlar aranıyor madde madde sizin için derledik.
Başvuru Koşulları;
- Her bankada olduğu gibi ilk koşul Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
- Otuz ve otuz yaşından küçük olmak,
- Herhangi bir suçtan dolayı hapis cezası, bu cezanın paraya çevrilmiş veya ertelenmesi gibi durumlarda bulunulmaması,
- Sağlık durumunun ülkenin her yerine seyahat edebilecek ve mesleğini icra etmesine engel olmaması,
- Daha önce bankanın herhangi bir alanında işe alım mülakat aşamasında başarısız sayılmış olunması,
- Müfettiş yardımcılığı yazılı sınavı kazanıp sözlü sınavdan sonra bankanın herhangi başka biriminde görevlendirilmemiş olması,
- Vakıfbank’ta çalışmakta olup herhangi bir nedenle ilişiğinin kesilmemiş olması,
- Öğrenim süresi en az 4 yıl olan ilgili bankacılık ve mühendislik bölümlerinden mezun olması,
- Erkek adaylar için askerlik fiili görevini tamamlamış, yetkili makamlarca muaf tutulmuş ya da ertelenmiş olduğunun belgesi şartları aranmaktadır.
Vakıfbank sınavları genellikle Anadolu Üniversitesi Aday İşlemleri Sistemi üzerinden yapılmaktadır. 6 ay içinde çekilmiş olduğunuz vesikalık fotoğraf ile başvuru yapılmalıdır. Sınav başvuru formunda istenilen bilgiler doldurulmalıdır. Sınav ücret ödemesi yapıldıktan sonra başvuru süreci tamamlanır.
İki oturumdan oluşan yazılı test sınavında başarılı olan adaylar sözlü mülakat sınavı için davet edilecektir. Sözlü mülakat sınavından da istenilen sonucu alan adaylar için iş başı süreci başlayacaktır. Banka tüm süreçleri kendi web sitesi üzerinden duyurmaktadır.